top of page
Szerző képeCinti

Mauritius - ultimate guide & látnivalók

Frissítve: szept. 15.

Hasznos tudnivalók Mauritiusról és látványosságairól

 

Mauritius az Indiai óceánon található Madagaszkártól keletre. Az éghajlata szubtrópusi, két évszak váltja egymást: a párás meleg nyár novembertől áprilisig, és a száraz, kevésbé meleg tél júniustól szeptemberig. Május és október hónapokat átmeneti időszaknak tekinthetjük a kettő között. A ciklonok időszaka novembertől májusig tart, amiből január és február a legrosszabb. Az október és december közötti időtartam talán a legideálisabb az ide utazáshoz a szuper időjárás és a kisebb tömeg miatt is. A keleti part novembertől március végéig ajánlott, azonban az északi és nyugati part akár egész évben várja az utazókat. Az időjárásról bővebben itt olvashatsz.


A szigeten nagyon jól beszélik az angol és francia nyelvet, emellett elterjedt a mauritiusi kreol és a hindi is. A hivatalos pénznem a Mauritiusi rúpia (MUR), ami most kb 7,73 Ft. Sok helyen elfogadják a bankkártyát, azonban arra az esetre, ha kézműves termékeket szeretnénk vásárolni az árusoknál, érdemes váltani némi rúpiát. Mi vittünk dollárt és eurót is, a hotelben pedig könnyedén át tudtuk váltani. Ezen felül ahol lehetett, ott kártyával fizettünk. A konnektorok általában angol típusúak, ezért érdemes bepakolni több átalakítót is. A mi szobánban például volt sima európai és angol típusú is, de ez szállásonként eltérő lehet.


Több módja is van a sziget felfedezésének, de szerintem az autóbérlés a legkényelmesebb és legélvezetesebb is. Bátran tudom ajánlani, még ha elsőre ijesztőnek is tűnik a bal oldali vezetés jobb kormányos autóban. Fejlett az infrastruktúra, jó úthálózat van, csak a több sávos körforgalmaknál kell jobban odafigyelni. Összességében jó a közlekedési morál is, azt tapasztaltam, hogy mindenki odafigyel a másikra és ez megkönnyíti a vezetést.


A látnivalók tárháza majdnem végtelen, itt összegyűjtöttem a számomra toplistásokat, amiket nem szabad szerintem kihagyni.


Le Morne Brabant, Maconde viewpoint


Mauritius egyik ikonikus látványossága a sziget déli csücskében található Le Morne félsziget és a Mont Brabant. Legmagasabb pontja 556 méterrel van a tengerszint felett és az UNESCO Világörökség része. Szépsége mellett történelmi jelentősége sem elhanyagolható. Régen a csúcs rejtekhelyül szolgált a megszökött rabszolgáknak, így az ellenállásuk és a szabadságért való harcuk jelképévé vált. A történetek úgy tartják, hogy amikor a rabszolgaság 1834-es felszámolása után a hatóságok ide jöttek informálni az itt bújkálókat, akkor ők annyira megijedtek a visszahurcolástól, hogy többen a csúcsról a mélybe vetették magukat. Százak választották inkább a halált, mint hogy újra rabszolgaságra kényszerüljenek.

Itt találjuk a híres 'víz alatti vízesést' is, ami Mauritius emblematikus természeti csodája. Habár ezt az optikai csalódást sajnos csak a levegőből lehet igazán látni, attól még a kilátás pazar. Maga a kb. 6 km-es túra 3-4 órát vesz igénybe oda-vissza összesen az egyéni tempótól függően. Nincs belépő díja és már túravezetőt sem kötelező fogadni. Az útvonal nagyobb részén nem sok árnyék van, ezért érdemes korán, 7-8 között megkezdeni a mászást (hivatalos nyitvatartás reggel 7-től délután 4-ig). A bejáratnál van egy faház, ahol a 'vendégkönyvbe' fel kell iratkozni be és kilépésnél is biztonsági okokból. Amíg el nem érünk a figyelmeztető táblához, amit a lenti képek között láthattok, addig egy jó kis túráról van szó, amit nagyobb gyerekekkel is simán bevállalhat az ember. Több szép kilátópont van, ahonnan gyönyörű képeket lehet készíteni. Innen indul a keményebb rész, gyerekeknek tilos is a továbbhaladás. Itt már komolyabb mászásról van szó, sokszor meredek sziklákon felfele, így aki tériszonyos, vagy nincs stabil erőnléte, annak inkább nem ajánlom. A megfelelő ruházat és a fényvédelem a kulcs- jó túracipő nélkül nem szabad belevágni. Lefele már volt, hogy a fenekünkön csúszva-mászva jöttünk le, annyira nehéz volt jó kapaszkodási pontot találni miközben igyekeztünk kikerülni a szembe jövő forgalmat. A teljes emelkedés 530 méter körül van, de ennek nagy része az utolsó, sziklamászós szakaszra koncentrálódik. Mindent összevetve keményebb volt a túra, mint gondoltuk, főleg az utolsó rész, ugyanis biztosító kötél vagy kapaszkodó nem volt. Mégis, Mauritiuson nekem ez a top 1 látnivaló a lélegzetelállító kilátás miatt. Persze maga a kalandos mászás sem volt semmi!

A közelben van a Baie du Cap Maconde Viewpoint, ami egy kis falu közelében található. Néhány lépcsőt megmászva gyönyörű kilátás nyílik az Indiai óceánra. Ez az ingyenes program körülbelül fél órás.



Grand Bassin, Bois Chéri tea ültetvény


Másnéven Ganga Talao-ként is ismert krátertó, ahol a legjelentősebb hindu szentély található a szigeten. A tó közvetlen közelében látható a sziget legmagasabb szobra is, ami Shivát ábrázolja és 108 méter magas. Gyakorlatilag mellette autóztunk el és hihetetlen látvány volt. Ide is érdemes reggel érkezni, 8 körül, mert akkor zavartalanul fedezhetjük fel a helyet elkerülve a tömeget. Ha erre járunk, útba lehet ejteni a Bois Chéri tea üzemet és megnézhetjük az ültetvényeket is. A honlapjukat a részletekkel itt találod. Nekem az egy kicsit elvette a kedvem, hogy autóutak szelték át. Igaz, nem egy autópálya, de mégis szennyezték a levegőt ott, ahol a tealeveleket szüretelik. A belsőbb területeken egy érintetlenebb, békésebb ültetvényt lehet látni.



Black River Gorges bel Ombre bioszféra rezervátum, Alexandra vízesés


A Black River Gorges Nemzeti Park Mauritius délnyugati, dombos részén található. Ennek a bioszféra rezervátumnak kulcsszerepe van a szigetországban honos élővilág megőrzésében, amit az idegen fajok elterjedése egyre inkább veszélyeztet. Egy itteni kilátópontról megpillanthatjuk az Alexandra vízesést is, de elég eldugott és az aktuális vízmennyiségtől is függ, hogy mennyit láthatunk belőle. Ha az igazi élményre vágyunk, akkor túrabakancsot kell húznunk és közelebb kell mennünk az ösvényen.

A nemzeti park területén több túraútvonal is van. Aki aktív időtöltést keres, annak ez szuper választás. A zöld, buja környezet több árnyékot is bíztosít, mint amit a Le Morne Brabant csúcshódítása közben láthatunk.

Azért nem kellett fizetnünk, hogy gyalogosan megcsodáljuk a parkolóhoz közeli, fenti részét a rezervátumnak. További programok is elérhetők, amik ára típustól függően változó - pl. vezetett túra, esetleg quad safari (honlap itt).



Seven Coloured Earth, Chamarel vízesés, Crystal rock


Ez Mauritius másik ikonikus helyszíne, amit a google is hamar feldob a gyönyörű oceános képek között. Ebben a geoparkban több helyszínt is fel lehet fedezni egyszerre, ha kombinált jegyet váltunk a vízeséshez és a 7 Coloured Earth (vagyis 7 színű föld) területéhez egy teknős parkkal kiegészítve. Tényleg 7 színű, ahogy a képeken is látható, és ezen színek elkülönülése a földben lévő részecskék különböző arányú összetételével és a köztük kialakuló kölcsönhatásokkal magyarázható. Arra azonban készüljünk fel, hogy a fotókon grandiózusabbnak hathat, mint élőben. Ettől függetlenül szerintem különleges látványosság a család apraja és nagyja számára is. Óriás teknősöket is megfigyelhetünk egészen közelről a 7 színű föld melletti területen, majd pedig a büfében a kalandvágyók felfrissíthetik magukat egy cukornád itallal. Ez nem lett nagy kedvencem, de egyszer mindenképp érdemes megkóstolni.

A park másik látványossága a Chamarel-vízesés, amit egy kilátó pontról tudunk megcsodálni. Amikor ott voltunk, akkor nem volt nagy tömeg és mindenki figyelt egymásra, folyamatosan átadva a helyeket a korlátnál, így szép képeket is tudtunk készíteni. Egyéni tempótól függően 1-2 óra alatt körbe lehet járni a helyet (honlap itt). A belépő 550 MUR - kb 12 USD.

Ha erre járunk, akkor útba ejthetjük a Chrystal Rock-ot is. Ez egy korallképződmény, ami a parttól kb 200 méterre található gyönyörű hegyekkel a háttérben és a sziget harmadik ikonikus jelensége. Lehetőség van arra is, hogy egy hajós kirándulásra befizessünk az Île aux Bénitiers-re, hogy a sziklát és az azt környező vízi élővilágot megcsodálhassuk egészen testközelből.



SSR Botanical Garden


A Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanikus Kert a Pamplemousses kerületben található és a független Mauritius első miniszterelnökéről nevezték el (ahogyan a repteret is). Változatos florával és faunával rendelkezik, az egyik legikonikusabb látványossága a hatalmas levelű tavirózsákkal teli óriási medence. Sajnos, amikor mi jártunk ott, ezek nem a legszebb állapotukban voltak, habár egész évben folyamatosan virágoznak. Azt is megfigyeltük, hogy sok helyen gondozatlannak vagy elhanyagoltnak tűnt a növényzet. Kicsit csalódottak voltunk, de ettől független csodás az arborétum. Őzikéket, vízi madarakat nézhettünk meg egészen közelről a békés, csendes kis szegletekben. A hét minden napján látogatható fél 9 és este fél 6 között, a belépő összege pedig minimális, 300 MUR - kb 6.5 USD (honlap itt).




L'Aventure du Sucre - Cukorgyár és múzeum


Ez egy olyan hely volt, amit nem akartunk kihagyni a cukornád feldolgozás régre visszanyíló múltja és történelmi jelentősége miatt. A kiállítás meglepően nagy területen helyezkedik el. Audioguide segítségével végig tudjuk kísérni a cukorkészítés különböző lépéseit és megismerhetjük a szigethez kötődő történetét. Már a beléptetésnél egyből cukornád darabokat kóstoltattak velünk, úgyhogy a cukorbevitellel óvatos legyen mindenki! Nagyon látványos és interaktív a tárlat, kisgyerekeseknek kifejezetten ajánlom. Több órát is könnyedén el lehet itt tölteni, ha minden történetet, információt elvasunk alaposan. A végén az ajándékboltban kóstolhatunk és vásárolhatunk is a finomítás különböző fázisából származó cukrokból (sok más egyéb mellett). Nekem nagy kuriózum volt a sötét, nedves, egészen melaszos cukor. Ez olyannyira ízlett, hogy utána a hotelben a kávét is azzal ittam és vettünk belőle otthonra is. A belépő itt sem vészes, felnőtteknek 800 MUR - kb 17 USD (holnap itt). Vasárnap kivételével minden nap látogatható 10-től délután 4ig. A legkésőbbi javasolt érkezés a 3 óra, a jegypénztár pedig negyed 4-kor bezár.



Île aux Cerfs - a Szarvasok szigete


A magántulajdonban levő sziget a Trou d'Eau Douce mellett fekszik Mauritius legnagyobb lagúnájában a keleti part közelében. Buja környezettel, fehér homokos strandokkal és lassan mélyülő partszakaszokkal várja az utazókat. Több módon is el lehet jutni ide, egyénileg hajós fuvart foglalva, vagy pedig egy nagyobb kiránduláshoz csatlakozva. Mi a Get Your Guide oldalán fizettünk be egy egész napos katamarán útra ebéddel és sznorizós megálókkal. Kicsit szkeptikus voltam, hogy ad-e majd annyit, mint amennyibe kerül, de bátran mondhatom, hogy megérte. Kétszer időztünk kb fél órát 1-1 sekélyebb részen, ahol lehetett sznorkellezni. A hajón ebédeltünk, valamint a sziget fele megálltunk egy vízesésénél is képet készíteni. Szuper nap volt, nagyon élveztük és a katamarán sem volt egyáltalán zsúfolt. Ez egy olyan program, amit szerintem nem szabad kihagyni, gyerekkel is nagy élmény. A rossz idő miatt nekünk át kellett szervezni egy másik napra, de nagyon segítőkészek voltak, időben írtak, nem volt vele probléma. Linket ehhez a programhoz itt találsz.



Ha kérdésed van vagy a fenti látványosságokról többet szeretnél megtudni, hagyj kommentet a cikk alatt vagy írj a fórumra!


Köszi, hogy elvolvastad! Nézd meg a kapcsolódó posztot, hogy többet megtudj a szigetről! Ha hasznos volt a cikk, megköszönöm, ha jelzed a szívecskére kattintva és megosztod másokkal is.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page