top of page
Szerző képeCinti

Barbados látnivalói: Bakancslistás top 5

Frissítve: szept. 5.

Az utazások tervezésének mindig szerves része az, hogy utánajárok a látnivalóknak, mit érdemes megnézni, hogyan lehet oda eljutni illetve milyen költségvonzata van. A barbadosi útnál sem volt másképp, annyi különbséggel a korábbi utakhoz képest, hogy itt nagyban befolyásolta mindezt az előre lefoglalt búvároktatás.


Többnyire tripadvisoron vagy a Get your guide oldalán szoktam keresgélni, ahol a top 5-ös vagy 10-es lista a látványosságokról szinte minden úticélra elérhető rengeteg hozzászólással, ami segíti a választást. Sokszor itt már a linkek is megtalálhatók, amik átvezetnek az adott nevezetesség saját oldalára, így a jegyárakról, foglalás szükségességéről is könnyen találhatunk információt.


Barbados esetében az ár-érték arány volt inkább a vezérfonal. Az volt a tapasztalatom, hogy az árfekvés általában véve relatíve magasabb az általam megszokotthoz képest, ez az egyik legdrágább sziget a Karibi-térségben. A boltokban szinte minden a magyar áraknak kb. a másfélszerese volt, vagy több. A nevezetességek belépőjegyeinek a költsége a korábban látogatott országokhoz képest meglepően magas volt, így csak oda mentem el, ami igazán érdekelt, a listáról pedig lemaradtak, a 'lehet nem térek ide soha vissza, most kell megmézni' kategóriába esők.


Itt találjátok az én top 5-ös listámat, amit szerintem nem szabad kihagyni, ha Barbadosra utazol.


Top 1: Harrison's Cave


Egy kalandparkban, Barbados központi hegyvidékén, 210 méterrel a tengerszint felett helyezkedig el. Gyönyörű cseppkövek, kis barlangok, patakok láthatók itt az ösvény mentén. A túra során egy kisvonattal viszik végig a csoportot 2 megállóval megszakítva, amikor ki lehet szállni fotózni. Én a szimpla jegyet választottam, amiben a barlangi túra volt, illetve körbe lehetett nézni a park területén. A hely érdekessége, hogy trópusi barlang lévén egyáltalán nincs hideg bent, inkább párás és meleg a levegő. Ezt nem bántam, mert a hátizsákba elfelejtettem pulóvert tenni. Mindenképpen foglalj előre itt, ugyanis a túrák fix időközönként indulnak és hamar betelnek.



Top 2: Hunte's Garden




A hely érdekessége, hogy egy hortikultúrában jártas műkertész, Anthony Hunte hozta létre egy beomlott kráterben az '50-es években. A mai napig él és sokszor lehet is vele találkozni, én sajnos elkerültem őt. Fantasztikus, amit alkotott. Azt gondoltam az ösvéneken sétálva, hogy a fura macskás néni helyett tudnék itt fura, növényes néni lenni idős koromra. Szúnyogírtó spray és legyező bepakolása erősen ajánlott, ugyanis párás meleg van többnyire és találkozhatsz szúnyogokkal is. Itt találod a honlapját, előre foglalás nem szükséges.




Top 3: Barbados Wildlife Reserve


A hely bemutatkzó mondatában az áll, hogy: " Van Barbadoson állatkert? Nincs, igazság szerint nekünk valami sokkal jobb van - egy vadasparkunk." Ez a hangzatos mondat tökéletesen összefoglalja ez életérzést, amit én is tapasztaltam. Két része van a helynek. Az egyik egy barangolós, vadragényes, erdős rész, ahol a bejáratnál naponta kétszer van majom etetés (délelőtt 11-kor és délután 2-kor). Van egy másik, ami már maga a vadaspark rész. Mindenhol szabadon közlekednek az állatok, néhány madarat, hüllőt, ragadozót kivéve, teljesen érthető és észszerű okokból. Olyannira szabadon vannak, hogy egy szegény teknőst figyelmetlenségből majdnem felrúgtam (szeretem az állatokat, esküszöm), a kakasoktól meg igyekeztem tisztes távolságot tartani gyerekkori emlékekből (vagy traumákból) fakadóan. Csodás hely annak is, aki nem kedveli az állatkerteket, hiszen ez nem az. Gyerkőccel pedig egyedülálló élmény lehet.

Itt találtok róla több infót, itt sem szükséges előre foglalni, az a fő, hogy etetési idő előtt menj, legalább 15-20 perccel, hogy le ne maradj róla.



Top 4: Brighton Farmer's market


Nagy kedvelője vagyok a piacoknak, kézműves termékeknek, így nem maradhatott ki ez sem. Az érdekessége, hogy csak szombatonként van reggel fél 7-től 10-ig, úgyhogy nem úszod meg a korán kelést. Gyönyörű helyen van, könnyen lehet parkolni és mindent találsz, amit csak szeretnél: zöldséget, gyűmölcsöt, kézműves portékákat, amik jó szuvenírek lehetnek és nem mellesleg finomakat ehetsz.

Érdekes csavar a történetben, hogy ez volt az egyetlen hely, ahol kirándulás közben akkora zuhé ért, hogy bőrig áztam, mondván reggel úgyis esett, süt a nap, az esernyő maradhat a kocsiban. Rossz ötlet volt.

Itt találod a trip advisoros részleteket, ezt találtam a leginformatívabbnak.


Top 5: Bathseba Beach


Barbadoson nagyon tetszett az, hogy sok nyilvános, eldugott kis partszakasz van, ahova könnyedén eljuthatsz autóval, nem zsúfoltak és mindegyik más arcát mutatja meg a sziget élővilágának. Batsheba a keleti partvonalon található, híres szörfös hely. Minden fórum azt tanácsolta, ne is gondoljon senki az úszásra, mert életveszélyes. A magabiztosságom itt sem hagyott cserben, mit tudhatnak a fórumok az én stabil úszás tudásomról, én majd ott úgyis úszni fogok, ki állíthat meg? A természet megállított...

A partszakasz nagyon sziklás, van több, kisebb 'medence', ahol dagály idején lehet mártózni, erről kapta a hely a 'Leveses tál' elnevezést is. A hullámok tényleg nem vicceltek, szörfösök közül is a tapasztaltaknak ajánlott, jó időjárási viszonyokban.

Erre hívta fel a figyelmet a Zander Venezia emlékére állított szobor is a parton. Ő egy helyi szörfös volt, aki túl korán halt meg, 16 évesen, egy balesetben ezen a szakaszon.

Ha erre jársz ne hagyd ki, mert meseszép, pancsolással, szörfözéssel csak óvatosan!



Ha tetszett a cikk, olvasd el a kapcsolódó poszokat is és oszd meg másokkal, hogy le ne maradjanak róla!

58 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page